trafic

joi, 9 august 2018

HENRIC LE GRAND

REGELE HENRIC AL IV-LEA AL FRANTEI, NUMIT SI HENRIC LE GRAND (1553-1610)

Amanta Regelui Henric al IV-lea, sotul Reginei Margot.

Gabrielle d'Estrées si Henric al-IV-lea (1553-1610)


Cand venea de la razbel, 
Henric bunul nostru rege,
N-avea preget la castel, 
Loc de tihna asi alege.
Cu frumoasa Gabriell,
Petrecea se intelege
Si cand ne amintim de el,
Chefuim si noi in lege!
(versuri retinute de mine din 1965)

Regele a murit intr-o ambuscada.
MAMA LUI A FOST REGINA JANE DE NAVARA, UCISA DE CATERINA DE MEDICI CUSCRA SA, PRIN DARUIREA UNEI PERECHI DE MANUSI IN CARE PUSESE UN PRAF OTRAVITOR.
 Italienii erau experti in otravuri, Caterina isi ucisese si propriul fiu dupa ce s-a folosit de el in Noaptrea Sfantului Bartolomeu din 22-23 aug.1572, considerand ca este prea prost sa ramana rege. Avea balta peste.
Carol al IX-lea a fost unul dintre cei mai dezastruoși regi ai Franței. La douăzeci și doi de ani, ca să îi facă pe plac mamei lui, Caterina de Medici, a ordonat masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu, care avea să îngrozească o Europă întreagă. Într-o singură noapte, din porunca lui, sunt uciși zeci de mii de hughenoți.
Dar ma opresc aici ca, dau din una in alta si ne apuca bicentanarul UNIRII.

Henric al IV-lea preferatul meu intre regii Frantei, are la noi la Ploiesti statuie pe Bulevardul Independentei, in fata liceului Mihai Viteazul.Ploiestenii il respecta si il apreciaza.
Despre amantele regale s-a scris si precis se va scrie si de acum incolo.Ele fascineaza  si incita curiozitatea.Cum au trait,cum au acceptat? Una dintre aceste femei a fost Gabrielle d'Estrées,amanta regelui Henric al-IV-lea al Frantei.Gabrielle s-a nascut in 1573 in Picardia ,Franta,tatal ei fiind marchiz  de Coeuvres si avand legaturi de rudenie cu familia Burbon( Henric IV era din familia Bourbon).Familia ei a fost foarte numeroasa,cuplul avand inca 6 copii in afara Gabriellei.
 Gabrielle d'Estrées
   Cand fata avea 16 ani, mama ei isi parasaste sotul urmandu-si amantul si dand un prost exemplu fiicelor sale  care s-au complacut in desfrau si promiscuitate.Surorii sale Diane i se cunosc mai multi amanti iar sora ei Angelique a avut 12 copii ,fiecare avand alta tata (ea ajungand  stareta la o manastire !).Se pare ca tanara Gabrielle nu semana cu mama si surorile ei.In 1579 ea era indragostita de Roger de Bellegarde ,un tanar nobil care servea la curtea regelui Frantei. Ei planuiau sa se casatoreasca.Roger ii vorbea regelui despre iubita sa pe care o descria in cuvinte poetice,ii lauda frumusetea si farmecul ceea ce a facut ca regele sa doreasca sa cunoasca aceasta fiinta .Acest lucru se intampla si regele este vrajit de tanara care arata ca un inger si s-a indragostit de ea la prima vedere desi  avea cu 18 ani mai mult ,era casatorit cu Marguerite de Valois si avea amante.
Henric al-IV-lea
   Tanara era derutata de atentia regelui mai ales ca tatal ei nu vedea cu ochi buni acest lucru si o atentioneaza pe fiica sa de intentiile acestuia.Regele,vazand atitudinea tatalui fetei,hotaraste sa o casatoreasca pe aceasta cu Nicolas de Amerval,un vaduv cu copii.Se pare ca in aceasta perioada Gabrielle cedeaza si devine amanta regelui.Gabrielle era catolica si a inteles cat de important era catolicismul in Franta  ,mai ales pentru rege care  era botezat catolic dar practica religia protestanta.Asa ca i-a sugerat regescului ei iubit sa participe la slujba catolica pentru a avea Franta de partea lui.Ceea ce Henric a si facut zicand celebrele cuvinte :,,Parisul merita o liturghie" devenind astfel practicant al religiei catolice(iulie 1593).In februarie 1594 ,Henric este incoronat rege al Frantei in biserica Saint Denis.Regele o divorteaza pe amanta sa de sot in decembrie 1594 si  pentru ca aceasta sa nu ia legatura cu fostul iubit Roger de Bellegarde,il casatoreste pe acesta cu Anne de Breuil. Gabrielle ramane insarcinata si bucuria regelui este foarte mare pentru ca el credea ca este 
steril (sotia lui,Marguerite de Valois-regina Margot, nu a ramas insarcinata niciodata).La 7 iunie 1654 se naste fiul lor,Cesar de Bourbon,viitorul duce de Vendome,fiu pe care regele il recunoaste dar care nu are drept la tron.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu