trafic

joi, 9 august 2018

FIECARE ISI DUCE CRUCEA
Foto:parabola mafiota Imblanzirea scorpiei ( acesta este titlul imaginii).

De cand am auzit aceasta expresie de "analfabeti functionali", m-am gandit imediat la Agatha Cristie. Gasesc ca este periculos de a asocia membrii guvernului, cu astfel de  comparatii caci,  vor spune mandrii ca sunt "de-o teapa" cu marea scriitoare.
Dar lasand gluma la o parte consider ca, a fost atat de prolifica pentru ca, nu a fost la scoala, mai ales in primii ani de formare intelectuala. I-a fost lasat spiritul liber sa zburde pe campiile imaginatiei.Nu a fost obligata sa invete texte pe dinafara, simple exercitii de memorie.
Dar stiu ca imediat ce a invatat sa scrie si sa citeasca, s-a apucat sa scrie. Insa nu mai tin minte si cand voi avea timp am sa caut, cum a publicat primele lucrari. Ce editura a primit-o  fara sa-i ceara  diplome, ci au citit doar ce a scris ea si a gasit totul interesant si placut.
Daca este sa ne intoarcem la Shakespeare, care s-a insurat la 18 ani si imediat si-a luat lumea in cap si a poposit la Londra, unde s-a angajat actor la trupa reginei "Globus", sa-l compatimim dar, cu masura.
Nevasta l-a cautat si a spus ca a parasit-o si ca nu o intretine dar, el nu a cedat si a inceput sa scrie pentru a ramane acolo unde era, adica departe de nevasta si ea mai mare ca el, luandu-l drept subaltern.:)))
Eu de cum intram in Biblioteca NICOLAE IORGA DIN PLOIESTI, imediat ma duceam la raionul cu biografii, care erau adevarate si imi arata viata personalitatilor. Nu mai voiam dulcegarii si aventuri inchipuite.
In privinta lui Shakespeare se spune acum ca, era prea tanar si fara experienta, ca sa fie piesele istorice scrise chiar de el. Ba ca a scris C. Marlowe (se afirmă că Marlowe a fost "înjunghiat mortal de către un servitor de la un bordel, un rival de-al său în iubirile sale desfrânate”) sau un personaj important de la curtea reginei, sau ii schita  actiunea istorica si apoi el o imbraca in versuri. Si ce versuri lungi si aprofundate. Vedeti daca nu avea nevasta rea, de care sa fugi mancand pamantul, nu aveam noi a ne bucura de piesele lui istorice.
Piesa lui Imblanzirea scorpiei, nu a putut-o aplica in  propria casnicie.
Ca sa nu se  mai gandeasca la nimic,  s-a afundat in creatie.
Fiecare om isi duce propria cruce indiferent de celebritatea lui. Nevasta a fost crucea lui si a dus-o ostoit.
OSTOÍ, osloiesc, vb. IV. Refl. (Popular) A se potoli, a se domoli, a se alina, a se liniști, a se calma.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu