trafic

marți, 7 august 2018

COMORI INTELECTUALE ALE OMENIRIIFoto: Agatha Cristie (1890-1976)  in 1950.

Cand avem 15 ani am citit memoriile lui Agatha Cristie.
Nu mai tin minte ce scria dar, mi-a ramas in minte ca atunci cand a trebuit sa mearga la scoala s-a opus cu toata puterea si nu a vrut sub nici o forma sa mearga, spunand ca nu merge ca nu o intereseaza ce se vorbeste acolo. Nu stiu cum s-a facut ca nici cu bataia nu a fost convinsa, dar parintii i-au adus un profesor, ca sa o invete sa scrie si sa citeasca si s-a apreciat ca este absolventa a 2 clase primare.
Vad ca in biografia scrisa dupa moartea ei (1977), se sugereaza ca din cauza saraciei, nu a mers la scoala!
Dar memoriile ei au fost periate pentru ca au speriat, acest concept AR FI FOST  BOMBA CU CEAS, PENTRU INVATAMANT SI PENTRU PROFESORI, CAND A AJUNS CELEBRA.
Eu de atunci de cand am citit si pana acum sunt de acord cu ea, mie in suta ca la scoala 90 % din ce se preda este inutil. Asta doar pentru exersarea memoriei, pentru a robotiza omul si nu a fi creativ si mereu  schimbator in functie de nevoile vietii. Eu sunt pentru formula "autodidact" sa inveti singur, ce iti place si ce crezi ca te ajuta in viata.
.Si uite asa,  este pe locul 3 in lume din toate timpurile, ca scriitoare citita. Pe locul 1 este LENIN, PE LOCUL 2, JULES VERNE SI PE LOCUL 3 EA, AGATHA.(exista mai multe clasamente dar ea, este mereu pe primele locuri).
Nu Shakespeare (1564-1616) care, lupta si el ca porcul cu dovleacul cu scoala, mai ales ca  pe vremea lui si pana in sec. 2o scoala se facea si dimineata si dupa-amiaza si era foarte greu pentru un copil, care avea nevoie sa doarma dupa amiaza.
Agatha era hotarata in toate, asa cum stiti in 1927 a plecat de acasa,  fara sa spuna unde si s-a intors fara sa povesteasca unde a fost si cu cine. Este una din marile enigme ale secolului.:)))
Avea simtul umorului dovedind o inteligenta sclipitoare.Munitie pentru cele mai reusite romane politiste, le-a  primit din calatoriile in Egypt si Orientul Mijlociu cu sotul ei (al doilea),de profesie arheolog. Dar pentru ca era mult mai tanar ca ea, era  mereu intrebata de aceasta nepotrivire a varstei dintre ei, la care ea raspundea vioaie ca lui ii "plac antichitatile".
MI-AM ADUS AMINTE CA MINISTRUL JUSTITIEI DE ACUM, ARE POSTATA PE INTERNET O POZA CU EL, FARA NEGI.
Va aduceti aminte ca Oliver Cromwell, avea si el negi pe fata si cand pictorul nu a vrut sa-i picteze, el l-a apostrofat sa-i puna pe toti, incat urmasii sa-l stie asa cum era cu adevarat.
Asta este diferenta intre parveniti si nobili. Sa aducem aminte faptul ca Oliver Cromwell a fost Lord protector al Angliei, a decapitat  pe regele CAROL 1 si a bagat spaima in parlamentari  care, il amintesc si acum cu groaza si frica spunand, sa nu mai apara un  alt Cromwell mai tanar si fara negi :))) El ne spune sa tinem praful de pusca la loc uscat !!!
Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu